Contact

Glasnost en perestrojka. Die twee woorden zijn onlosmakelijk verbonden met de val van het communisme in Centraal- en Oost-Europa. Glasnost staat voor openheid en perestrojka voor hervormingen. Die hervormingen werden voorafgegaan door openheid. Logisch, eerst moet je weten wát er aan de hand is voordat je kunt hervormen. Het is inmiddels de hoogste tijd voor een monetaire glasnost en perestrojka vind ik. 

Mijn boek Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen is uitgekomen in oktober van 2012. Binnen ongeveer één jaar was de vierde druk ervan een feit. De centrale boodschap, dat de centrale banken ons van welvaart beroofd hebben door de waarde van ons geld de grond in te boren, sloeg aan (zodanig zelfs dat het woord geldmoord in 2012 één van de vijf economische woorden van het jaar is geweest). De centrale banken hebben daarmee zelfs de huidige crisis op hun geweten, wat betekent dat die instellingen ons per definitie niet kunnen redden. Je vertrouwt immers er ook niet op dat een pyromaan een brand zal blussen en ervoor zal zorgen dat er niet opnieuw een brand ontstaat.

De inhoud van Geldmoord was en is actueel en de laatste tijd zelfs actueler dan ooit. De Fed in de Verenigde Staten, de Europese Centrale Bank (ECB) in de eurozone en hun zusterorganisaties in Japan, Groot-Brittannië en vele andere landen drukken geld op ongekende schaal. De geldmoord – analoog aan de definitie van genocide een handeling of een reeks handelingen met als doel het vernietigen, geheel dan wel gedeeltelijk, van de koopkracht van het geld – gaat zo niet alleen door maar op een ongekende schaal. Bovendien nemen de centrale banken nu niet eens de moeite dat te verhullen. Zij vertellen ons keer op keer, ze beloven het zelfs, dat ze erop uit zijn de waarde van ons geld met opzet, kun je ook met voorbedachten rade noemen, verder te vernietigen.

De laatste tijd krijg ik veel meer mails met niet alleen vragen maar met zorgen die de gewone Nederlanders op papier zetten. Steeds vaker komen er verzoeken of ik ergens iets kan komen vertellen over dat beleid van de centrale banken, over geldmoord. Velen zetten vraagtekens bij de mantra van de centrale banken dan deflatie zeer gevaarlijk en dus ongewenst is, dat een zwakke munt goed economisch beleid is, dat de centrale banken werkelijk het algemeen belang voor ogen hebben als ze met gelddrukken en opkopen van staatsobligaties uitrukken.

Na de publicatie van Geldmoord zijn in verschillende media lovende recensies verschenen. Die media die toen om welke reden dan ook geen aandacht voor Geldmoord hadden, komen er nu op terug. Het zijn nu verenigingen van historici of economieleraren die Geldmoord ontdekken. Er zijn scholen die bijspijkerbijeenkomsten organiseren voor hun economiedocenten naar aanleiding van (historische) analyse uit Geldmoord. Sommige van die docenten gebruiken Geldmoord zelfs in hun lessen, krijg ik te horen.

En dat is waar het allemaal om te doen is geweest in de eerste plaats: mensen tot nadenken zetten, tot kritisch volgen van wat de centrale banken ons vertellen en doen, de economische geschiedenis onder aandacht te brengen want alles wat we moeten weten over de toekomst staat in de geschiedenisboeken.

Ik zit er dan ook aan te denken later dit jaar ergens op een centrale locatie in Nederland een bijeenkomst te organiseren waarin voor velen verzwegen feiten, zoals bijvoorbeeld dat deflatie geen ramp is, dat de centrale  banken met hun beleid de ongelijkheid tussen arm en rijk vergroten, dat ze de huidige crisis veroorzaakt hebben, dat meer inflatie wensen erg schadelijk is of dat de centrale banken meer kapot maken met hun beleid dan dat het goede dingen oplevert, aan de orde zullen komen.

Het was een semi-serieus bedoelde tweet over zo een bijeenkomst die de aanzet gegeven heeft om die bijeenkomst werkelijk te organiseren. Binnen no time na die tweet stroomden de mails van belangstellenden binnen. Ik heb nog geen idee wanneer die bijeenkomst georganiseerd zal worden of waar – zoals gezegd is het plan net geboren – maar ik ga er de komende tijd aan werken. Om op de hoogte gehouden te worden en ook om deels te bepalen wáár de bijeenkomst plaats zal vinden (dicht bij de belangstellenden namelijk) kunt u zich registreren door een mailtje te sturen naar info@geldmoord.nl  Tot snel!

 

 

 

 Vragen, opmerkingen, suggesties en/of kritiek? Stuur een bericht naar edin@geldmoord.nl

Een lezing, discussiemiddag of een presentatie boeken voor uw bedrijf, (beleggings)vereniging of instelling? Voor alle mogelijkheden en nadere informatie kunt u contact opnemen met Sprekersbureau Assemblee door op het logo hieronder te klikken.